top of page

MARUŠA BREZAVŠČEK

»Večkrat nagrajena mlada slovenska glasbenica Maruša Brezavšček odlično obvlada tako subtilen instrument, kot je kljunasta flavta. Njene tehnične sposobnosti so zelo prepričljive, izrazito pa je tudi glasbeno fraziranje in dinamični odtenki v vseh treh izjemno virtuoznih stavkih Vivaldijevega koncerta za kljunasto flavto v D -duru, RV 428. Z baročnim orkestrom 'Musica cubicularis' je mlada umetnica dosegla zelo impresivno interpretacijo.«

                                                                                                                      Zdenka Veber, Klasika.hr, 2021

 

»Maruša Brezavšček je izjemna virtuozinja […]. Njene fraze so se bližale skorajda govornemu fraziranju, mehčanju v dialogih z ansamblom; retorična samozavest, karizmatičnost in duhovitost v solističnih pasusih.«

Lovrenc Rogelj, Radio Ars, RTV Slovenija, 2021

 

 

Maruša Brezavšček (1995) je interpretka na kljunastih flavtah, ki se posveča tako stari kot sodobni glasbi. V zadnjem času se vedno bolj uveljavlja tudi kot izvajalka  baročnega fagota in njegovega predhodnika dulciana. 

 

Maruša je večkratna nagrajenka glasbenih tekmovanj. Leta 2020 je na svetovnem tekmovanju iz kljunaste flavte, ki poteka v okviru festivala TARF  (Tel Aviv Recorder Festival), prejela dve prvi nagradi: v kategoriji solistov in v kategoriji za najboljšo izvedbo izraelske skladbe. Leta  2016  je v Gradcu prejela prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju ERPS (European Recorder Players Society) za kljunasto flavto, žirija pa jo je izbrala tudi za uradno praizvedbo obvezne skladbe na koncertu nagrajencev. Kot solistka je bila dvakrat prvonagrajenka slovenskega tekmovanja TEMSIG (2007, 2010). Septembra 2021 je prejela nagrado Ivan Werner za umetniški dosežek pri solističnem nastopu z ansamblom Musica Cubicularis na festivalu Varaždinske barokne većeri. Glasbenica je štipendistka Ministrstva za kulturo in je bila prejemnica štipendije Mestne občine Ljubljana, Fundacije Viktoria in fundacije Lyra v Švici.

 

Leta 2019 je na Univerzi Mozarteum Salzburg diplomirala iz kljunaste flavte pri solistki Dorothee Oberlinger. Leta 2021 je zopet z  odliko magistrirala na slovitem institutu za staro glasbo  Schola Cantorum Basiliensis v Švici iz kljunaste flavte pedagoške smeri. Kljunasto flavto je v Baslu študirala pri Hanu Tolu, historične fagote pa pri Donni Agrell in Carlesu Cristobalu. Tekom dodiplomskega študija je eno študijsko leto dopolnjevala znanje iz kljunaste flavte v okviru Erasmus izmenjave na Visoki šoli za glasbo Katalonije (ESMUC) pri  Pedru Memesdorffu. Dve leti pa je vzporedno študirala na glasbenem Konservatoriju Luca Marenzio pri Antoniu Politanu, enem vodilnih interpretov na tem instrumentu za sodobno glasbo. Trenutno nadaljuje s specializiranim podiplomskim študijem kljunaste flavte in historičnih fagotov na Scholi Cantorum Basiliensis pod vodstvom Andreasa Böhlena in Carlesa Crostobala. Udeležila se je številnih mojstrskih tečajev pri glasbenikih kot so Kees Boeke, Walter van Hauwe, Michael Form, Lars Ulrik Mortensen, Evelyn Tubb, Anthony Rooley, Carsten Eckert, Lorenzo Cavasanti, Matthias Weilenmann, Katharina Lugmayr, Peter Holtslag Sabrina Frey i.dr. ter  pri uveljavljenem ansamblu kljunastih flavt Seldom Sene.

Udejstvuje se solistično ter v različnih ansambelskih sestavih. Nastopala je v okviru Srebrnega abonmaja Cankarjevega doma, koncertnih ciklov in festivalov Koncertni atelje v Ljubljani, Scelsi Festival v Baslu, Varaždinske barokne večeri, Tel Aviv Recorder Festival, Innsbrucker Festwochen der Alten Musik, Barockfest Salzburg, Sozvočje svetov v LJubljani, Tartini Festival v Kopru, Prepleti in Imago Sloveniae v Ljubljani, Barock-Festspiele v Bad Arolsnu i.dr. Kot solistka z orkestrom je nastopala med drugim z ansamblom Capricornus Consort Basel, Musica Cubicularis, s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, z baročnim orkestrom Univerze Mozarteum Salzburg, z ansamblom Memento Vivere (Barcelona). Ustanovila je ansamble Duo Decima, Ensemble Bastion in Spiritus Movens in trenutno sodeluje z ansamblom Bryggan, ki prejema umetniško vodstvo Sergia Azzolinija na Musik-Akademie Basel.  

Maruša je snemala za RTV-Slovenija in premierno izvedla dela slovenskih in tujih uveljavljenih skladateljic in skladateljev.

bottom of page