top of page

MARUŠA BREZAVŠČEK

»Večkrat nagrajena mlada slovenska glasbenica Maruša Brezavšček odlično obvlada tako subtilen instrument, kot je kljunasta flavta. Njene tehnične sposobnosti so zelo prepričljive, izrazito pa je tudi glasbeno fraziranje in dinamični odtenki v vseh treh izjemno virtuoznih stavkih Vivaldijevega koncerta za kljunasto flavto v D -duru, RV 428. Z baročnim orkestrom 'Musica cubicularis' je mlada umetnica dosegla zelo impresivno interpretacijo.«

                                                                                                                      Zdenka Veber, Klasika.hr, 2021

 

»Maruša Brezavšček je izjemna virtuozinja […]. Njene fraze so se bližale skorajda govornemu fraziranju, mehčanju v dialogih z ansamblom; retorična samozavest, karizmatičnost in duhovitost v solističnih pasusih.«

Lovrenc Rogelj, Radio Ars, RTV Slovenija, 2021

Maruša Brezavšček je interpretka na kljunastih flavtah, ki se posveča tako stari kot sodobni glasbi. V zadnjem času se vedno bolj uveljavlja tudi kot izvajalka  baročnega fagota in njegovega predhodnika dulciana. Kljunasto flavto poučuje na Akademiji za glasbo Ljubljana, sicer pa ima sedež v Baslu, Švici.

Maruša je večkratna nagrajenka glasbenih tekmovanj. Leta 2020 je na svetovnem tekmovanju iz kljunaste flavte, ki poteka v okviru festivala TARF  (Tel Aviv Recorder Festival), prejela dve prvi nagradi: v kategoriji solistov in v kategoriji za najboljšo izvedbo izraelske skladbe. Leta  2016  je v Gradcu prejela prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju ERPS (European Recorder Players Society) za kljunasto flavto, žirija pa jo je izbrala tudi za uradno praizvedbo obvezne skladbe na koncertu nagrajencev. Kot solistka je bila dvakrat prvonagrajenka slovenskega tekmovanja TEMSIG (2007, 2010). Septembra 2021 je prejela nagrado Ivan Werner za umetniški dosežek pri solističnem nastopu z ansamblom Musica Cubicularis na festivalu Varaždinske barokne većeri. Glasbenica je bila štipendistka Ministrstva za kulturo in prejemnica štipendije Mestne občine Ljubljana, Fundacije Viktoria in fundacije Lyra v Švici.

 

Maruša je aktivna tako kot solistka kot tudi komorna glasbenica ter je soustanoviteljica ansamblov Duo Decima (sodobna glasba), Ensemble Bastion (baročna glasba) in Ensemble Pampinea (srednjeveška glasba). Slednji je leta 2022 prejel prvo nagrado na tekmovanju London International Festival of Early Music

 

Kot solistka je nastopila z orkestri/ansambli, kot so Capricornus Consort Basel, Musica Cubicularis in komorni ansambel Slovenske filharmonije. Kot solistka z Jeruzalemskim baročnim orkestrom je nastopila v uglednih koncertnih dvoranah v Izraelu, med drugim v Zucker Hall v Tel Avivu in v YMCA v Jeruzalemu. 

 

Maruša je kljunasto flavto študirala pri priznanih glasbenicah in glasbenikih kot so Dorothee Oberlinger, Pedro Memelsdorff, Antonio Politano, Han Tol in Andreas Böhlen, zgodovinske fagote pa pri Donni Agrell, Josepu Borrasu in Carlesu Cristobalu. Z odliko je diplomirala na Scholi Cantorum Basiliensis/Musikakademie Basel in Univerzi Mozarteum v Salzburgu ter opravila enoletno Erasmus izmenjavo na Escueli Superior de Musica de Catalunya ter se udeležila dvoletnega izpopolnjevanja Corso libero - flauto dolce na Konzervatoriju Luca Marenzio di Brescia.

 

Glasbenica je imela recitale pri Srebrnem abonmaju Cankarjevega doma, Komornem ciklu Maribor, na festivalu Erasmus Klingt! Festival Lab v Baslu in nastopala na festivalih, kot so Festival Oude Muziek Utrecht, London International Festival of Early Music, Festival Seviqc Brežice, Festival Radovljica, Varaždinske barokne večeri, Sozvočje svetov (Ljubljana), Barockfest (Salzburg), Tel Aviv Recorder Festival, Tartini Festival (Koper), Imago Sloveniae Festival (Ljubljana) in Innsbrucker Festwochen der Alten Musik. Izvedla in praizvedla je sodobna dela za blokflavto na Scelsi-Festivalu v Baslu, Koncertnem ateljeju v Ljubljani, na 30. obletnici društva za avangardno glasbo Muzina ter na koncertih v čast 90. rojstnemu dnevu slovenskega skladatelja Jakoba Ježa.

Maruša je snemala za RTV-Slovenija in premierno izvedla dela slovenskih in tujih uveljavljenih skladateljic in skladateljev.

bottom of page